oaoa

Nieuws


Johnny Guitar Watson

Donderdag 4 maart 2021
De term ‘legende’ bezigen we meer dan eens in ons programma Oud Anders. Dat is niet heel verwonderlijk; we proberen u wekelijks de beste, de grootste en de meest bijzondere muzikanten uit de geschiedenis te presenteren, om welke tijd, plaats of genre het dan ook gaat. Als presentator van een dergelijk muziekprogramma kom je dan heel wat sterren tegen die je wilt laten horen, terwijl je er je bewust van bent dat je minstens 90% van de rijkdom die de muziek ons biedt overslaat. Dit doodgewoon omdat je niet alles in de gaten kunt houden wat deze kunstdiscipline voor ons in petto heeft.

Johnny Guitar Watson is zo’n legende. De gemiddelde muziekliefhebber zal niet een-twee-drie meer weten wie hij ook alweer was, maar rekent u erop dat hele volksstammen gitaristen zich zeer bewust zijn van ’s mans bestaan. Hij heeft een invloed gehad op alle moderne rock muziekstromingen op een manier waar je ‘U’ tegen zegt. Watson was een van die ware artiesten die zichzelf konden heruitvinden. Hij begon als bluesgitarist, maar paste zijn stijl in later jaren zodanig aan dat we hem een van de pioniers van de funk mogen noemen. Jazeker, Johnny Guitar Watson was ‘funky as hell’.

Watson’s vaardigheid op de gitaar werd naast die van Jimi Hendrix gezet. Voor zover wij het oeuvre van beide heren kennen gaat dat niet echt op. Hendrix was met zijn muzikale experimenten ergens hoog in de stratosfeer aan het kunstschaatsen, terwijl Watson toch eigenlijk aards bleef. Het geluid van Johnny was echter zo vet als het maar worden kon, met een tikje ranzigheid aan de randjes misschien – maar nou juist dat maakte zijn spel extra aantrekkelijk. Stoute Watson. We kunnen ons gevoeglijk afvragen hoeveel kindertjes er geconcipieerd werden terwijl de klanken van ‘Ain’t That A Bitch’ of ‘Bow Wow’ door de luidsprekers schalden. Ja, Johnny was sexy. Dat wisten ook de vele vrouwen die hij in zijn leven om zich heen verzamelde. Nee, de man maakte de andere sekse niet tot zijn beroep, ook al zou je haast zeggen dat zijn manier van kleden hem bestempelde tot het soort types van twijfelachtig allooi zoals die in misdaadfilms van de jaren ’70 en ’80 wel geportretteerd werden: Afro-Amerikaanse pimps in peperdure pakken, zonnebrillen op, met een fortuin aan ringen aan hun vingers. Nee, hij zag er zo uit, maar we gaan er vanuit dat Johnny Guitar Watson een door en door fatsoenlijk man is geweest met een groot respect voor vrouwen. Eh...vast wel.

Aan bravoure had Watson geen gebrek. Werd hij tijdens interviews geattendeerd op die andere superster Jimi Hendrix, dan reageerde hij meer dan eens geïrriteerd. Hij beweerde dan zonder blikken of blozen dat Jimi nooit iets deed wat hijzelf niet al veel eerder uitgeprobeerd had, inclusief de roemruchte acrobatische capriolen op het podium.
Nu is het natuurlijk heel wel mogelijk dat Hendrix een en ander afgekeken heeft van Watson. Er zijn legioenen gitaristen die dat gedaan hebben en tot op de dag van vandaag nog steeds doen. Daar was bijvoorbeeld ene Frank Zappa; het rockgenie uit California gold als een groot bewonderaar van Johnny en heeft de inventieve gitarist zover weten te krijgen dat hij meespeelde op drie van zijn albums. Vet, ranzig, sarcastisch, aards – dit zijn termen die Zappa op het lijf geschreven waren. Een man als Watson diende dan als lichtend voorbeeld, nietwaar?
Om terug te komen op Jimi: ’s werelds beroemdste rockgitarist en Johnny Guitar Watson kunnen niet goed met elkaar vergelijken worden. Hun muziekwerelden liggen daarvoor te ver uiteen. Het is heel wel mogelijk dat Jimi wat licks van Johnny in zijn werk geïntegreerd zou hebben, want dat deed per slot van rekening vrijwel iedereen...tja, of omgekeerd: de oudere collega kan zo hier en daar wat gebruikt hebben van de muzikale bevindingen van zijn jongere opvolger. Zegt u het maar, wie was er eerder, de kip of het ei?

Bovenstaande vraagstelling doet er verder niet toe. Geniet u zondagavond in Oud Anders van Watson’s relaxte ‘Ain’t That A Bitch’ van zijn gelijknamige album uit 1976. Voorlopig is dat het enige nummer dat u van deze zo invloedrijke meestergitarist en -zanger te horen krijgt. We hopen dat in volgende uitzendingen te corrigeren en wat meer recht te doen aan ’s mans enorme talent.



PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 07 MAART 2021 OP AAFM, 19.00 - 20.00 UUR

01 Lost Without You - Freya Ridings - 3.45
Freya Ridings is een Engels singer-songwriter en multi-instrumentalist. Ze brak door met haar ballad Lost Without You

02 How Insensitive - Chick Corea & Hiromi Uehara - 7.37
Ter nagedachtenis aan de onlangs overleden jazzpianist Chick Corea. Hij speelt hier een duet met de Japanse pianiste Hiromi Uehara

03 Dies Est Leticie: Eyn Kyndelin So Lovelich - Ala Aurea/Ars Choralis Coeln & Maria Jonas - 4.03
Muziek ter ere van Maria, uit het Rijnland omstreeks 1500 AD

04 GuitarBotana - Mari Kimura - 6.20
De Japanse componiste Mari Kimura bewerkt haar viool met de computer. Dat levert ongewone klanken op...

05 Vivification Exercises I part III - Ka Baird - 7.16
De lijst met muziekinstrumenten die ze niet bespeelt is bij wijze van spreken korter dan de lijst met instrumenten die ze wel bespeelt. Hier hoort u folkartieste Ka Baird op de piano

06 Ain't That A Bitch - Johnny Guitar Watson - 5.02
Funky song van de legende Johnny Guitar Watson. Het is het titelnummer van het gelijknamige album uit 1976

07 Illinois Glossolalalia - Spires That In The Sunset Rise - 9.11
Ka Baird en Taralie Peterson beheksen u met een merkwaardig vocaal duet. Verwacht hier geen gewoon zangnummer!

08 Sjir-hasjirim - Mikis Theodorakis & Niki Jacobs - 5.09
Sjir-Hasjirim is het Hooglied uit de Hebreeuwse bijbel. Het thema van dit Lied der Liederen werd door Mikis Theodorakis gebruikt in zijn songcyclus over het concentratiekamp Mauthausen, om als het ware nog hoop te geven temidden van de ellende de holocaust. Niki Jacobs, een toonaangevende zangeres van het Jiddische lied, vertolkt het hier

09 Baffled Hats - John Zorn & Fred Frith - 3.19
John Zorn draaien we bijna maandelijks in Oud Anders. Meestal zijn het anderen die zijn composities spelen, maar in Baffled Hats is hij eindelijk eens zelf aan het woord met een waanzinnig improv nummer op de saxofoon. Dit doet denken aan de meest gewaagde experimenten van Willem Breuker

10 Waking Up - Freya Ridings - 3.44
Freya Ridings met een schitterende song die gebruikt werd in de TV-serie Behind Her Eyes

Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Nieuws

Oud Anders 21-04-2024

Zondagavond 21 april ’24 presenteert Oud Anders 'Korè' va...

Oud Anders 14-04-2024

Sommige nummers van David Bowie’s legendarische plaat Low ...

Oud Anders 07-04-2024

Beyoncé, een van de grote supersterren in de Amerikaanse mu...

Oud Anders 31-03-2024

Oud Anders staat op zondag 31-03-’24 in het teken van het ...

Oud Anders 24-03-2024

Componiste Midori Takada uit Japan heeft invloeden van de In...

Oud Anders 17-03-2024

De Japanse jazz artieste Satoko Fujii wordt door recensenten...

Oud Anders 10-03-2024

The Dead Brothers is een Zwitserse band gevestigd in Genève...

Oud Anders 03-03-2024

De gevierde Amerikaanse jazzcomponist Vijay Iyer, een arties...

Oud Anders 25-02-2024

John Dowland (1563 – 1626) was een Engelse zanger, luiteni...

Oud Anders 18-02-2024

De Amerikaanse folkzangeres Sarah Jarosz heeft na haar plaat...

Oud Anders 11-02-2024

De Noor Jan Bang is hoogleraar in elektronische muziek en st...

Oud Anders 04-02-2024

John McLaughlin, Al di Meolo en Paco de Lucia, een drietal v...

Oud Anders 28-01-2024

De titel Adonai Roie is afkomstig uit psalm 23 van de bijbel...

Oud Anders 21-01-2024

Scott Dunbar is een afro-amerikaanse artiest die altijd een ...

Oud Anders 07-01-2024

De Hongaarse componist Zoltán Kodály was een vriend en med...

Oud Anders 31-12-2023

De Zumi Kai Instrumental Group uit Japan bracht in 1995 een ...

Oud Anders 24-12-2023

Oud Anders besteedt op 24 december 2023 aandacht aan de Kers...

Oud Anders 17-12-2023

Met het nummer Ankara brengen bassist Dominique Grimaldi en ...

Oud Anders 10-12-2023

Zangeres en componiste Cecilie Jørstad en jazzpianist Tord ...

Oud Anders 03-12-2023

De uit Japan afkomstige Keiko Abe, inmiddels 86 jaar, is zon...

Advertentie

© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo