oaoa

Nieuws


Ka

Donderdag 11 februari 2021
Eindelijk is het dan zover: vandaag, dd. 11-02-2021, kan ik een volwaardig artikel wijden aan het duo dat me al ruim een maand in de greep houdt. Ik heb het nu over de folkband Spires That In The Sunset Rise, die op dit moment bestaat uit Taralie Peterson (aka Louise Bock, aka Tar Pet) en Ka Baird. Voorheen diende ik me te beperken in mijn referenties aan deze band omdat er de laatste tijd een probleem was met het uploaden van foto’s via het AAFM intranet. Dat had alles te maken met het feit dat Adobe Flash vanaf 01-01-2021 niet meer ondersteund wordt. Vraagt u me niet hoe een en ander technisch in elkaar zit, daar heb ik geen snars verstand van. Het kwam er echter op neer dat ik mijn verhalen op deze pagina tijdelijk niet meer kon illustreren. Tja, en dan schrijf je niet gemakkelijk over nieuwe artiesten. Mijn wekelijkse verhaal is immers gediend bij foto’s en video’s van de muzikanten in kwestie. Je wilt ze laten zien, en dat gaat dan niet. Gelukkig is het probleem inmiddels opgelost!

Wat doet Spires That In The Sunset Rise, en wie zijn ze? Het is een folkduo – voorheen een trio en kwartet – wiens werkwijze we in zekere zin zouden kunnen vergelijken die van de legendarische Captain Beefheart. Deze demonteerde alle gebruikelijke ingangen van de rock en creëerde op zijn plaat Trout Mask Replica iets dat volstrekt uniek was en toch op een of andere manier nog rock bleef, zij het dan wel rock die driedubbel overdwars door elkaar gehaald werd. Iets dergelijks doet Spires That In The Sunset Rise ook, maar dan binnen het genre van de folk. Het resultaat is verbijsterend: u hoort muziek die absoluut nergens mee te vergelijken valt.

Juist. Dat zijn het soort experimenten waar Oud Anders wel oren naar heeft. Als het even kan proberen we u regelmatig artiesten te presenteren die de ongebaande paden van de muziek bewandelen. En met de producties van Spires That In The Sunset Rise, als ook met de solo projecten van beide vrouwen, hebben we nu een schatkamer aan nieuwe muziek ontdekt waarvoor we tijd en oren te kort komen. Zodra we het allemaal in kaart gebracht hebben kunt u erop rekenen dat u de komende maanden nog heel wat gaat horen van Taralie Peterson en Ka Baird.

Taralie en Ka: tijdens een interview zeiden de dames ooit schertsend dat ze door een deel van de Amerikaanse bevolking gezien werden als heksen. Nou kunnen we daar wel om lachen, maar laten we dat vooral niet te hard doen: nu een denktrant als die van Qanon zich als een virus voortplant in de geest van vele Amerikanen lijkt het aloude bijgeloof in hekserij niet ver meer af. Aanhangers van deze stroming menen immers dat de democraten een kring van kannibalistische pedofielen vormen. De 'rebellen' bouwden een galg voor de poorten van het Capitool om aan te tonen dat ze bereid waren een volksgericht te houden. Een brandstapel voor de concertzaal waar een alternatieve vrouwenband gaat optreden is dan niet eens ondenkbaar meer, evenmin als brandende kruizen in de tuinen van Afro-Amerikanen. Bah.

Vrees niet. Taralie en Ka zijn geen heksen. Ze kunnen u niet in een kikker veranderen. Ze zijn echter heel wel in staat om uw zinnen te begoochelen met hun ongewone klanken.
Voor zondag 14-02-2021 houden we ons voornamelijk bezig met de solo projecten van Ka Baird. Ze betovert u met de dingen die ze doet op haar dwarsfluit. Daar voegt ze haar elektronisch bewerkte stem aan toe. Hoe ze het allemaal precies in elkaar draait moeten we nog onderzoeken; vooralsnog hebben we op internet geen site gevonden waarop dat precies beschreven staat. Het lijkt er echter op dat ze met behulp van een laptop een gelaagd tapijt van dwarsfluitklanken en sjamanistische zanglijnen weeft. Of deze bewerkingen vooraf in de studio gebeuren of dat ze deze ook in real time op het podium kan uitvoeren weten we nog niet. Het klinkt echter fantastisch. Helemaal anders dan u ooit gehoord heeft, en toch klopt het op een of andere manier. De muziek flonkert en schittert aan alle kanten.

Ka’s merkwaardige gezicht zal u beslist opvallen. Haar zwaar geloken ogen en wazige, maar toch zo hypnotiserende blik lijken haar tot een soort Elf te maken, eentje van wie je niet weet of ze goed of kwaad in de zin heeft. Ze is ontegenzeggelijk mooi, en tegelijkertijd een beetje griezelig...ach, we mogen het tegenwoordig niet meer hebben over het uiterlijk van een vrouw, maar in dit geval is de verleiding toch te groot. Ka is niet van deze wereld. Zo klinkt ze, en zo ziet ze eruit.

Zondagavond beginnen we de uitzending met Ka’s meesterlijke ‘Tok Tru’. We sluiten het uur af met ‘Ka’. U vindt beide composities op haar album Sapropelic Pycnic uit 2017.



PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 14 FEBRUARI 2021 OP AAFM, 19.00 - 20.00 UUR

01 Tok Tru - Ka Baird - 5.03
- zie artikel -

02 Legende I Saint Francois d'Assise. La Predication Aux Oiseaux - Franz Liszt - 8.37
De heilige Franciscus zou volgens de legende een preek voor de vogels gehouden hebben. Franz Liszt maakte een compositie voor solo piano van dit verhaal. U hoort Ilya Zilberstein

03 Der Antlofener - Mikis Theodorakis - 5.20
Der Antlofener behoort tot een korte liederencyclus die Mikis Theodorakis schreef ter nagedachtegnis van het concentratiekamp Mauthausen. De Nederlandse zangeres Niki Jacobs zingt

04 De Vluchteling - Mikis Theodorakis - 4.16
- zie track 03: ook Liesbeth List zong dit lied. De Nederlandse tekst werd gemaakt door Lennaert Nijgh

05 Equus Haar - Spires That In The Sunset Rise - 4.45
Getokkel op een banjo, percussie, holle klanken en kil gezang. Spires That In The Sunset Rise wijkt nogal af van wat men doorgaans verwacht van een folkband…

06 Mir Hakim of Laspur Dani - Syed Fakir Khan - 3.21
Met drie snaren en een wijsvinger kan er behoorlijk indrukwekkende muziek gemaakt worden. Syed Fakir Khan uit Noord-West Pakistan bespeelt het de setar, dat in het oud-Perzisch letterlijk drie (se) snaar (tar) betekent

07 Di Mispoche - Mikis Theodorakis - 2.53
- zie track 03: een Jiddische traditional, te vinden op The Ballad of Mauthausen door Niki Jacobs

08 La Lugubre Gondola 1 - Franz Liszt - 3.48
Vorige week draaiden we La Lugubre Gondola 2. Als beloofd is nu de eerste versie aan de beurt. Leslie Howard speelt

09 Sanosa - Emiko Voice - 4.55
Jazz zangeres Emiko Voice gooit hoge ogen in haar geboorteland Japan

10 Scary Women - Fantastic Negrito - 3.10
Fantastic Negrito heeft al twee Grammy’s voor Best Contemporary Blues Album in de wacht gesleept. De eerste was voor The Last Days of Oakland uit 2016. Van dat album hoort u Scary Women

11 PS I Love You - Billie Holiday - 3.34
Ook nu nog moeten we zeggen dat niemand zingt als Billie Holiday. Haar stem en stijl waren uniek

12 Ka - Ka Baird - 7.01
- zie artikel -

Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Nieuws

Oud Anders 31-03-2024

Oud Anders staat op zondag 31-03-’24 in het teken van het ...

Oud Anders 24-03-2024

Componiste Midori Takada uit Japan heeft invloeden van de In...

Oud Anders 17-03-2024

De Japanse jazz artieste Satoko Fujii wordt door recensenten...

Oud Anders 10-03-2024

The Dead Brothers is een Zwitserse band gevestigd in Genève...

Oud Anders 03-03-2024

De gevierde Amerikaanse jazzcomponist Vijay Iyer, een arties...

Oud Anders 25-02-2024

John Dowland (1563 – 1626) was een Engelse zanger, luiteni...

Oud Anders 18-02-2024

De Amerikaanse folkzangeres Sarah Jarosz heeft na haar plaat...

Oud Anders 11-02-2024

De Noor Jan Bang is hoogleraar in elektronische muziek en st...

Oud Anders 04-02-2024

John McLaughlin, Al di Meolo en Paco de Lucia, een drietal v...

Oud Anders 28-01-2024

De titel Adonai Roie is afkomstig uit psalm 23 van de bijbel...

Oud Anders 21-01-2024

Scott Dunbar is een afro-amerikaanse artiest die altijd een ...

Oud Anders 07-01-2024

De Hongaarse componist Zoltán Kodály was een vriend en med...

Oud Anders 31-12-2023

De Zumi Kai Instrumental Group uit Japan bracht in 1995 een ...

Oud Anders 24-12-2023

Oud Anders besteedt op 24 december 2023 aandacht aan de Kers...

Oud Anders 17-12-2023

Met het nummer Ankara brengen bassist Dominique Grimaldi en ...

Oud Anders 10-12-2023

Zangeres en componiste Cecilie Jørstad en jazzpianist Tord ...

Oud Anders 03-12-2023

De uit Japan afkomstige Keiko Abe, inmiddels 86 jaar, is zon...

Oud Anders 26-11-2023

De Aga Khan Master Musicians is een collectief van oosterse ...

Oud Anders 19-11-2023

Zondag 19 november 2023 presenteert Oud Anders een tweetal n...

Oud Anders 12-11-2023

Meer en meer vrouwelijke componisten uit vroeger tijden word...

Advertentie

© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo