oaoa

Nieuws


Hannah Reid en Hanna

Donderdag 9 juli 2020
De aarde wordt steeds heter. De natuur heeft ons dat de afgelopen twee jaar laten weten door de groene weilanden van ons bescheiden landje af te branden tot Sahel vlaktes. Iedereen werd gewaarschuwd; ga zo door met de industriële vervuiling en de hele boel gaat in vlammen op. Wat gebeurt er vervolgens? In de zomer van 2020 doet diezelfde natuur een afwijkende tegenzet, en dan wordt het pompen of verzuipen. Er valt dan zoveel regen dat je alle theorieën over klimaatverandering van je af zou willen werpen. Maar hoezo, afwijkend? Wat we nu meemaken is een typische Hollandse zomer. We waren even vergeten hoe zoiets er ook al weer uitzag: het regent. En het regent.

Ons aller Trump, het boegbeeld van de westerse democratieën, wil niet altijd de beroerdste zijn. Hij zou ons ‘uit de goedheid zijns harten’ zomaar vijf miljoen paraplu’s en rubberboten kunnen schenken om ons van al dat overvloedige hemelwater te redden, ook al zal hij het niet nalaten om op elk item de sneer ‘Good Luck Battling Global Warming!’ af te laten drukken. Waarna hij de hele lading naar Kopenhagen stuurt, de hoofdstad van Nederland. Weet hij veel.

Uit de goedheid zijns harten. Tja. Dat dat hart volgens de normale morele richtlijnen bepaald niet fatsoenlijk in elkaar zit wordt maar weer eens bewezen door de volgende maatregel: studenten uit andere landen dan de VS moeten maar van Amerikaanse bodem verdwijnen zodra het academisch onderwijs vanwege het coronavirus online gaat. Als dit wet wordt, is de kans groot dat deze jongeren gedeporteerd worden. We wachten op een uitspraak van de Supreme Court; gaat dit idiote idee door of niet?
De logica achter de redenering van de Trump administration ontgaat me volledig. Waarom moeten die studenten weg? Was het nu zo dat ze om de drie dagen terugreizen naar hun vaderland - dat eventueel zwaar getroffen is door de pandemie - dan valt het nog wel een heel, heel klein beetje te begrijpen. Je wilt immers niet dat het virus via een of ander achterdeurtje weer binnenkomt. Voor vrijwel alle buitenlandse studenten in de VS geldt echter dat ze al jaren in de VS wonen en hun eigen land nooit zien. Gevaar op besmetting via die route valt dus te verwaarlozen. Wat zit er dan achter? Zoiets van, ‘als de universiteiten online gaan, kunnen buitenlanders de Amerikaanse opleiding net zo goed vanuit hun eigen land volgen en hoeven de VS niet meer op te draaien voor hun aandeel in de studie- en/of huisvestingskosten van al die vreemdelingen’? Ik vrees dat Trump & co hier de coronacrisis aangrijpen om hun eigen xenofobe agenda uit te voeren. Weg met de buitenlanders. Dat daarmee het leven van vele jongeren tijdelijk geruïneerd dreigt te worden zal het huidige Witte Huis een zorg zijn.

Dit gaat steeds meer op nazisme lijken. De eerste tekenen daarvan zagen we al in de zogenaamde opvangkampen aan de grens met Mexico, waar kinderen van hun ouders gescheiden werden. En Trump gaat maar door en maakt het steeds erger, wellicht omdat hij zijn verkiezingsnederlaag in november al aan voelt komen. We kunnen nog wel wat verwachten van dit heerschap; hij doet het er gewoon om. Even kijken wat hij nog meer in elkaar gaat trappen voordat hij van het politieke toneel verdwijnt. Meneer Adolf deed het in 1945 ook zo.

Met de zwaar beladen term nazisme sluiten we aan op het muzikale thema van onze komende uitzending van 12 juli. We hebben gekozen voor een deel uit de soundtrack van de populaire serie Hanna. Deze reeks, die voortborduurt op een film uit 2011, bespreekt het verhaal van een jong tienermeisje dat in een door de Amerikaanse geheime diensten gestuurd instituut ter wereld is gekomen. De aldaar geboren kinderen worden genetisch gemanipuleerd, zodat ze opgroeien tot mensen die over een buitengewone kracht en uithoudingsvermogen beschikken. Ja, dit doet aan het nazi-programma Lebensborn denken, waarin de Duitsers probeerden een superieur Arisch ras te kweken (gelukkig wisten de nazi’s van die tijd nog niets over gentechnologie).
De meisjes worden tot onoverwinnelijke vechtmachines getraind. De bedoeling is dat ze ingezet kunnen worden voor allerlei dubieuze doeleinden. Hanna zelf is voor dit lot behoed, omdat haar niet-biologische vader, zelf een doorgewinterde militair, haar wist weg te smokkelen uit het instituut. Hij heeft haar geleerd zich niet te laten misbruiken door welke instantie dan ook. Toch heeft hij haar opgeleid op een wijze die recht deed aan haar buitengewone capaciteiten: Hanna kan met haar blote handen, of eventueel met wapens, iedereen en alles aan.

Is Hanna de zoveelste domme actiefilm? Nee. Wat de serie interessant maakt is het feit dat we hier met een onzeker, jong meisje te maken hebben dat opgroeit zoals elke tiener. Ze sluit vriendschap en wordt verliefd. Het zorgt voor verdieping in deze serie. We zien hier een ogenschijnlijk armzalig jong ding met afhangende schoudertjes en een verloren blik in de blauwe ogen; meisje Hanna probeert zich een plek in deze wereld te veroveren, maar weet niet hoe. Maar dan zie je datzelfde schriele ding opeens vier man in elkaar slaan, en wel op heel wat overtuigender wijze dan in de Kung-Fu rotzooi van de jaren ’70. Esme Creed-Miles, de actrice die Hanna speelt, heeft een strikte training van zes maanden gevolgd om zichzelf in de martial arts te bekwamen. Wat ze doet in deze serie ziet er akelig echt uit, of is althans heel realistisch in beeld gebracht. Je krijgt er kippenvel van. Wat een gemene straatvechter.

Teen Angst en jezelf ergens naartoe knokken in onze moderne tijd, dat smeekt om eigentijdse songs die dat gegeven min of meer kunnen illustreren. De makers van Hanna hebben een uitstekende keuze gemaakt met onder andere de muziek van London Grammar. Het is zangeres Hannah Reid die een hoofdrol vervult in deze Engelse band. Hannah zingt over Hanna? Het zal wel toeval zijn. Of misschien ook niet?

U gaat iets fraais horen met Hannah Reid. Zolang het Verenigd Koninkrijk nog dit soort zangeressen op blijft leveren moeten we stellen dat ‘s lands positie aan de top van de popmuziek gewaarborgd blijft. Wat kan deze jonge vrouw zingen...! Ze zit ergens tussen een natuurlijke mezzo-sopraan en sopraan in, en haalt moeiteloos de hoge C. Ze is verpletterend. Net zoals Hanna uit de TV serie.

U hoort zondag twee nummers van London Grammar met Hannah Reid. De titels van de songs luiden als volgt: ‘Rooting for You’ en ‘Hell to the Liars’. Die laatste song kunt u horen in seizoen twee van Hanna.





PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 12 JULI 2020 OP AAFM, 19.00 - 20.00 UUR

01 Rooting for You - London Grammar - 4.29
Jongeren zullen wel moeten lachen als we zeggen dat zangeres Hannah Reid van de band London Grammar een verbijsterende ontdekking voor ons was; ze kennen haar natuurlijk allang. Maar wat kan ze zingen! Rooting for You is van het album Truth Is a Beautiful Thing uit 2017

02 Mizik Vidé - Aurelien Chambaud & Yon Kalawang - 4.03
Percussieve muziek uit de Cariben, met – hoe kan het ook anders – een sterk Afrikaanse inslag

03 Saxiran - Sarah Davachi & Ariel Kalma - 5.23
Misschien dat John Coltrane het nog niet zozeer had kunnen bedenken, maar je kunt leuke dingen doen met een saxofoon als je er elektronika aan toevoegt. De avant-garde componiste Sarah Davachi laat horen wat er zoal mogelijk is wanneer je digitale grappen uithaalt met een instrument

04 Bitches Broken Hearts - Billie Eilish - 3.00
Pop is nog lang niet dood. De Amerikaanse zangeres Billie Eilish bewijst dat. Ga zo door, Billie!

05 Divine Revelations - Julian Lage, Gyan Riley & Bill Frisell - 6.29
Alleskunner John Zorn kan soms zulke mooie ideeën hebben. Zijn laatste album, Virtue (2020) voor de drie gitaristen Julian Lage, Gyan Riley en Bill Frisell toont dat maar weer eens aan

06 Down Frébault Street - Marc Vorchin - 3.18
Folk uit het Franse gedeelte van de Cariben. De accordeon speelt hier een hoofdrol

07 Nina Nana - Kaja Draksler & Matiss Cudars - 5.27
De Europese jazzpianiste Kaja Draksler, die we ooit live hebben mogen aanschouwen op het North Sea Jazz Festival, bereikt fraaie lyrische hoogten op haar album Miniatures from Our Living Room. Met gitarist Matiss Cudars

08 Symphony No.7 in A, Op.92 - IV. Allegro con brio - Beethoven 8.24
Vrij laat zetten we de viering van dit Beethoven jaar in met deel vier uit de zevende symfonie, uitgevoerd door het London Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink

09 Punctus Contra Punctum - Alvin Curran & Cenk Ergün - 8.00
Klassiek muziek en Glitch? Het lijkt er wel op. U hoort de elektroakoestische componist Alvin Curran in samenwerking met laptop performer Cenk Ergün

10 Svatba (The Wedding) - Bulgarian State Radio & Television Female Vocal Choir - 1.31
Le Mystère des Voix Bulgares, oftewel het Bulgarian State Radio & Television Female Vocal Choir met een traditioneel bruiloftsliedje

11 Hell To The Liars - London Grammar - 6.04
- zie track 01 – Dit nummer is gebruikt in het tweede seizoen van de TV serie Hannah

Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Nieuws

Oud Anders 21-04-2024

Zondagavond 21 april ’24 presenteert Oud Anders 'Korè' va...

Oud Anders 14-04-2024

Sommige nummers van David Bowie’s legendarische plaat Low ...

Oud Anders 07-04-2024

Beyoncé, een van de grote supersterren in de Amerikaanse mu...

Oud Anders 31-03-2024

Oud Anders staat op zondag 31-03-’24 in het teken van het ...

Oud Anders 24-03-2024

Componiste Midori Takada uit Japan heeft invloeden van de In...

Oud Anders 17-03-2024

De Japanse jazz artieste Satoko Fujii wordt door recensenten...

Oud Anders 10-03-2024

The Dead Brothers is een Zwitserse band gevestigd in Genève...

Oud Anders 03-03-2024

De gevierde Amerikaanse jazzcomponist Vijay Iyer, een arties...

Oud Anders 25-02-2024

John Dowland (1563 – 1626) was een Engelse zanger, luiteni...

Oud Anders 18-02-2024

De Amerikaanse folkzangeres Sarah Jarosz heeft na haar plaat...

Oud Anders 11-02-2024

De Noor Jan Bang is hoogleraar in elektronische muziek en st...

Oud Anders 04-02-2024

John McLaughlin, Al di Meolo en Paco de Lucia, een drietal v...

Oud Anders 28-01-2024

De titel Adonai Roie is afkomstig uit psalm 23 van de bijbel...

Oud Anders 21-01-2024

Scott Dunbar is een afro-amerikaanse artiest die altijd een ...

Oud Anders 07-01-2024

De Hongaarse componist Zoltán Kodály was een vriend en med...

Oud Anders 31-12-2023

De Zumi Kai Instrumental Group uit Japan bracht in 1995 een ...

Oud Anders 24-12-2023

Oud Anders besteedt op 24 december 2023 aandacht aan de Kers...

Oud Anders 17-12-2023

Met het nummer Ankara brengen bassist Dominique Grimaldi en ...

Oud Anders 10-12-2023

Zangeres en componiste Cecilie Jørstad en jazzpianist Tord ...

Oud Anders 03-12-2023

De uit Japan afkomstige Keiko Abe, inmiddels 86 jaar, is zon...

Advertentie

© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo