oaoa

Nieuws


Leonard Cohen en Suzanne in OAOA

Vrijdag 14 juni 2013
Zanger Leonard Cohen beleefde zijn doorbraak met de prachtige song ‘Suzanne’. Nederlanders kennen Herman van Veen’s cover van dit ingetogen nummer waarschijnlijk beter dan het origineel. Het verschil tussen beide versies is enorm. Waar zit hem dat precies in? Kort en krachtig: de dichter Cohen vertelt een verhaal en de zanger van Veen vertelt een melodie. Er valt weinig af te dingen op de muzikale prestatie van de cabaretier. Van Veen is per slot van rekening een geschoold zanger (Utrechts Conservatorium) en kan een melodie brengen als weinig anderen. Maar Cohen’s weemoedige, contemplatieve manier van zingen doet het verhaal achter ‘Suzanne’ meer recht dan de geëxalteerde vorm die van Veen eraan geeft. Dat is vanzelfsprekend; Cohen deelt ons immers een persoonlijke ervaring mee, terwijl van Veen zich bezig houdt met de ervaring van een ander.

We willen in dit artikel stilstaan bij de tekst van ‘Suzanne’. Een hachelijke onderneming, want Cohen is in de eerste plaats dichter. En dichters hebben doorgaans de neiging om hun woorden zó te kiezen dat deze naar meerdere zaken tegelijk verwijzen. Een gedicht wordt zodoende een soort caleidoscoop; geef er een draai aan en het ziet er opeens heel anders uit. We laten veiligheidshalve de details voor wat ze zijn en beperken ons tot de algemene strekking van de song.

‘Suzanne’ gaat over een meisje dat Cohen ooit via een vriend ontmoette. In het lied beschrijft de zanger een scene waarin zij hem naar haar woning aan de rivier brengt. Wat zich daar voltrekt lijkt in nevelen gehuld: Cohen heeft het over “Just when you mean to tell her/You have no love to give her”, maar dan opeens: “She gets you on her wavelength/And she lets the river answer/That you’ve always been her lover”. Een nuchter mens vraagt zich nu af, doen ze het nou met elkaar of niet? Uit het vervolg moeten we concluderen dat dit niet het geval is. Er bestaat weliswaar een intense liefde tussen de twee jonge mensen, maar die blijft platonisch: “And you want to travel with her/And you want to travel blind/For you’ve touched her perfect body with your mind”. Wat moet dat betekenen? Iemands lichaam aanraken met je geest duidt nu niet direct op hijgerige erotiek.

Nu komt het: Cohen borduurt verder op de spirituele aard van die liefde door in het tweede couplet plompverloren met Jezus op de proppen te komen. Dit tweede verhaal loopt min of meer parallel aan het eerste en dient als toelichting op de verhouding met het meisje: ook hier is er als het ware sprake van een ontmoeting tussen gelieven – en ook hier wordt het lichaam aangeraakt door de geest.

De figuur van Jezus duikt vaker op in de teksten van Cohen. Daarover zou het misverstand kunnen ontstaan dat deze oorspronkelijk joodse muzikant misschien een born-again Christian was, zoals Dylan in de late jaren zeventig. Zo zit het echter niet. Vanuit zijn joodse achtergrond gelooft Cohen niet in de goddelijke status van de Nazarener. Maar als filosoof en dichter houdt Cohen zich per definitie bezig met het menselijke. Als we nu even aannemen dat het evangelie van Mattheus een accuraat verslag van historische gebeurtenissen weergeeft, dan komt Jezus daaruit naar voren als een buitengewoon mens. Jezus deed altijd het goede. Hij bracht zijn leerstellingen in praktijk en week er nooit van af. Deze consequente handelwijze maakte hem bijna onmenselijk; de spirituele kracht die eruit spreekt moet Cohen geboeid hebben. Vandaar dat hij de man regelmatig laat optreden in zijn teksten.

Keren we terug naar Suzanne. Om het even of nu het meisje of de dichter zelf vergeleken wordt met Jezus, de aanwezigheid van deze bijzondere mensenzoon in dit gedicht staat symbool voor de liefdesverhouding waarover Cohen spreekt. Die verhouding blijkt een intens spirituele band geweest te zijn tussen Cohen en de werkelijk bestaande Suzanne Verdal uit Montreal. De zanger beschrijft een mystieke eenwording van twee zielen die slechts weinigen gegeven is.

En daar zingt Cohen over. Met weemoed. Want het kwam nooit meer terug. U hoort het zondag in Oud Anders Onder Andere om 22.00 uur op AAFM.




Playlist OUD ANDERS, zondag 16 juni

01. Piti Ahuru Ma Toru & Piti Ahuru Ma Maha - Polynesische drummers - 2.11
02. All Mouth - Nancy Elizabeth - 2.49
03. Le Train Bleu III & IV: Entree de Perlouse/Rentre de Beau Gosse - Darius Milhaud - 3.00
04. Daughters Of The Industrial Revolution - Annie Gosfield - 4.15
05. Psaume XXXVIII - Las ! En Ta Fureur Aigue - Loys Bourgeois - 2.27
06. Sei Quartetti Brevi II & IV - Salvatore Sciarrino - 4.29
07. A Evaristo Carriego - Osvaldo Pugliese - 3.49
08. Lied van de Hebzucht (muziek anoniem, tekst Gerrit Komrij) - Camerata Trajectina - 2.33
09. Suzanne - Leonard Cohen - 4.12
10. Ahuru Ma Toru - Polynesische drummers - 1.50
11. Little Bird - Laura Marling - 5.00
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Nieuws

Oud Anders 24-11-2024

De Italiaanse componist Giovanni Battista Pescetti leefde va...

Oud Anders 17-11-2024

Cesaria Evora mogen we in Oud Anders niet vergeten. Eens in ...

Oud Anders 10-11-2024

Alexander Tsfasman is een naam die u niet direct zult kennen...

Oud Anders 03-11-2024

De Britse multi-instrumentalist Andrew Cronshaw betovert met...

Oud Anders 27-10-2024

Het lijdt geen twijfel: de Iraakse/Assyrische Munir Bashir (...

Oud Anders 20-10-2024

De in Japan geboren percussioniste Mari Yoshinaga vormt same...

Oud Anders 13-10-2024

Met de elektroakoestische en elektronische componist Bernard...

Oud Anders 06-10-2024

De componist Veljo Tormis uit Estland, die leefde van 1930 t...

Oud Anders 29-09-2024

Het Alhambra is een van de best bewaarde architecturale scha...

Oud Anders 22-09-2024

Over de Italiaanse dichter en componist en Bellerofonte Cast...

Oud Anders 15-09-2024

De Fransman Carlos Salzedo, die leefde van 1885-1961, wordt ...

Oud Anders 08-09-2024

Mijn naam is Stephan Severin. Ruim dertien jaar heb ik het m...

Oud Anders 30-06-2024

Trompettiste Kate Amrine verenigt alles wat modern is in haa...

Oud Anders 23-06-2024

De Japanse percussioniste Kuniko Kato staat bekend als een u...

Oud Anders 16-06-2024

Wanneer u aan cello’s denkt, zult u associaties hebben met...

Oud Anders 09-06-2024

Ariondela is een vrouwelijk A-Capella-trio uit Noord-Italië...

Oud Anders 02-06-2024

De Tsjechische componist Leoš Janáček was een van die mus...

Oud Anders 26-05-2024

Enrique Granados (1867 – 1916) was een van de belangrijkst...

Oud Anders 19-05-2024

De Franse multi-instrumentalist Mathias Duplessy begon als z...

Oud Anders 12-05-2024

Dirty And Light is een samenwerking tussen de inmiddels lege...

Advertentie

© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo