oaoa

Nieuws


Herbania van Tomás Marco

Donderdag 10 oktober 2019
Voordat we overgaan tot onze reguliere muziekbespreking op deze pagina behandelen we eerst een aantal prangende vragen omtrent de kluchten die zich op dit moment op het wereldpodium afspelen. Dat zijn achtereenvolgens de Brexit, het eventuele impeachment van Donald Trump en de inval in Noordoost-Syrië door Turkije. De presentator van Oud Anders, die vele uren per dag het nieuws van deze wereld volgt, geeft over deze zaken zijn persoonlijke mening; dit zonder te pretenderen dat hij het bij het rechte eind heeft.

Brexit: hard of zacht?
Zoals we een half jaar geleden al voorspelden wordt dat per 31 oktober zonder twijfel een harde Brexit. Boris Johnson wil het, en om een of andere reden wil meer dan de helft van de Britse bevolking het ook. Misschien dat er op het allerlaatste moment nog een onbenullig dealtje afgesloten wordt met de EU, waardoor beide partijen het gevoel krijgen dat er tenminste nog íets bereikt is. Het effect van een dergelijke inderhaast opgestelde overeenkomst zal echter niet veel verschillen van een harde Brexit. Laten we eerlijk zijn: waar kan het anders op uitlopen? Met het Britse House of Commons valt geen land te bezeilen, zoals Theresa May en opvolger Boris Johnson ondervonden. Dan gaat het uiteindelijk ook fout en draait het uit op het slechtst denkbare scenario. Indien ze over de financiële middelen beschikt hadden zouden May en Johnson beiden op Banksy’s relevante schilderij ‘Devolved Parliament’ geboden hebben. Het doek stamt uit 2009 en schildert de parlementsleden af als een groep apen die hun geld opstrijken door hun buurman te vlooien. Veel anders doen ze niet, en zo is het ook. Moet dit nu een respectabel wetgevend orgaan voorstellen? De parlementsleden zeggen op alles ‘nee’ en vlooien verder. Wee de president van dit land, van welke politieke overtuiging dan ook.

Een impeachment voor Donald Trump?
Welnee. Gaat niet gebeuren. Voor hen die het nog niet door hebben: Trump is een ‘Comeback Kid’. Wanneer hij ergens van beschuldigd wordt, verdedigt hij zich door zijn overtreding nog erger te maken. Blijkbaar werkt dat met deze niet te onderschatten manipulator; ging het eerst nog over de machinaties van de Bidens in de Oekraïne en Trump’s telefoontje naar de Oekraïense president Zelensky met betrekking tot deze zaak, dan sleept hij er nu andere vermeende malversaties van Biden & co in China bij. Nog even en de Amerikaanse president slaagt erin om alle corruptie schandalen ter wereld op naam van de familie Biden te schrijven (...wellicht heeft hij niet helemaal ongelijk). Met succes, want zie eens wat er gebeurt: volgens de meest recente peilingen van CNN voert Biden niet langer de lijst van democratische presidentskandidaten aan. Elizabeth Warren staat op dit moment eerste. Misschien komt het tot een impeachment, maar de republikeinse meerderheid in de senaat zal nooit instemmen met afzetting. Trump blijft, impeachment of niet, en hij wordt in november 2020 waarschijnlijk gewoon herkozen.

Houdt Turkije Noordoost-Syrïe vast?
Dat is een moeilijke vraag. Het Turkse leger is groot en beschikt over een grote hoeveelheid materieel. Ze hebben hier echter te maken met de Koerden, de eersten – en lange tijd de enigen – die op de grond de strijd met de koppensnellers van Isis durfden aan te gaan. De Koerden zijn geharde vechters die voor de duivel niet bang zijn, ook al zou Turkije bij elke zandkorrel in de regio een tank opstellen. Bovendien is de kans groot dat binnenin Turkije zelf door Koerdische PKK en YPG elementen aanslagen gepleegd worden als protest tegen het Turkse ingrijpen in Syrië. Erdogan loopt dus het risico precies het tegenovergestelde te bewerkstelligen van wat hij voor ogen had. Een voorspelling: het terroristische gevaar in Turkije zal binnenkort hand over hand toenemen. Wellicht zal Turkije zich dan terugtrekken uit Syrië.

Over muziek
Met het de cd Herbania heeft de klaveciniste Silvia Márquez Chulilla een album afgeleverd dat ‘niet zozeer bestemd is voor de oren van uw vader of grootvader’. Zo luiden ongeveer de bewoordingen waarmee de vooraanstaande muziekcriticus Lynn René Bayley deze boeiende compilatie van Spaanse moderne muziek uit de 20e eeuw omschrijft.

Wellicht denken velen dat de Spanjaarden sinds de wereldwijde successen van hun 19e en 20e -eeuwse componisten (Albéniz, Granados, De Falla e.a.) op muzikaal gebied weinig meer hebben opgeleverd. Dat klopt echter niet. Spanje is door de eeuwen heen in elke kunstdiscipline vrijwel onafgebroken een toonaangevende natie geweest. Dat stopte niet in de 20e eeuw. Hooguit zouden we kunnen zeggen dat platenlabels op veilig wilden spelen met het uitbrengen van klassieke muziek uit Spanje, en dan kijkt men in eerste instantie liever naar het rijke Spaanse verleden dan naar muzikanten die met hun noten schermen als Picasso met zijn lijnen.

Er valt echter volop te beleven in de Spaanse klassieke muziek van na de tweede wereldoorlog. Een voorbeeld hiervan is Tomás Marco, een man die behalve componist ook afgestudeerd jurist is, en daarnaast een uiterst succesvol programmamaker bij de radio. In beide functies heeft de man een grote invloed uitgeoefend op de hedendaagse Spaanse klassieke muziek. Hij heeft althans diverse prijzen in de wacht gesleept voor zowel zijn composities als zijn programma’s.

Van hem hoort u zijn ‘Herbania’ voor klavecimbel, uitgevoerd door Silvia Márquez Chulilla. Het is een opwindend stuk dat in de verte een beetje aan Xenakis’ ‘Khoai’ voor versterkt klavecimbel doet denken, met dezelfde vreemde, stokkende ritmes en explosieve uitbarstingen waar een mens zich rot van kan schrikken. Uiteindelijk is het echter toch wat vriendelijker dan ‘Khoai’ - ook al moet u wel op uw hoede blijven.



PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 13 OKTOBER 2019 OP AAFM, 19.00 - 20.00 UUR

01 Herbania - Tomás Marco - 3.49
- zie boven -

02 Patterns for Alto - Lea Bertucci - 6.46
Lea Bertucci toont aan wat je zoal met een altsax en een tape kunt doen. Bereidt u voor op een waterval van klanken die overal vandaan lijken te komen

03 Made in England - O'Hooley & Tidow - 3.42
Het Yorkshire folkduo O'Hooley & Tidow speelt een nummer van hun veelgeprezen plaat Shadows uit 2016

04 Manha de Carnaval - Sandy Bull - 13.08
Sandy Bull is één van die excentrieke, uiterst vaardige akoestische gitaristen die ze in Amerika altijd bij bosjes gehad hebben. We noemen bijvoorbeeld John Fahey, Robbie Basho en Peter Walker; deze mensen gingen hun eigen weg en maalden niet zozeer over het grote succes.
Manha de Carnaval is een adaptatie van Bull van een nummer dat in de cultfilm Black Orpheus gebruikt werd. Er zit een flinke dosis bossa nova in

05 The End - Sibylle Baier - 2.29
De Duitse zangeres Sibylle Baier, die in het begin van de jaren ’70 een aantal uitstekende songs opnam en daarna nooit meer iets van zich liet horen, werd herontdekt toen haar zoon die opnames op cd’s brandde, als cadeautje voor familieleden. Hij gaf ook een exemplaar aan een platenlabel. Dat zag er wel wat in: in 2006 kwam de cd Colour Green uit

06 Kazoeuta-Hensokyoku - Miyagi Michio - 6.37
Een compositie van de legendarische blinde koto speler Miyagi Michio vertolkt door Fuji Fujimoto. Ook zij weet wel raad met de traditionele japanse plankciter

07 Gong Ensemble for Funerals - Anoniem - 3.11
Traditionele Cambodjaanse muziek voor begrafenissen. De titel zegt het al: er wordt hier gebruik gemaakt van gongs. Klinkt een beetje als Indonesische gamelan muziek

08 Do I Love You Because You're Beautiful - John Coltrane -5.13
Een rustig, romantisch nummer uit 1958 van saxofonist John Coltrane

09 Dag Dag Gezerim - Muammer Ketencoglu - 3.42
Muammer Ketencoglu komt uit Izmir, een stad in het westen van Turkije. Hij heeft zich gespecialiseerd op Balkan muziek

10 Corridors - Hildur Guthnadottir - 3.13
Een nummer van Guthnadottir’s soundtrack voor de TV-serie Chernobyl. Onheilspellend genoeg...

11 Nyt Stillheten - Pust - 3.25
De Noorse A Cappela groep Pust brengt een fusie van folk, close harmony en een beetje jazz
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Nieuws

Oud Anders 31-03-2024

Oud Anders staat op zondag 31-03-’24 in het teken van het ...

Oud Anders 24-03-2024

Componiste Midori Takada uit Japan heeft invloeden van de In...

Oud Anders 17-03-2024

De Japanse jazz artieste Satoko Fujii wordt door recensenten...

Oud Anders 10-03-2024

The Dead Brothers is een Zwitserse band gevestigd in Genève...

Oud Anders 03-03-2024

De gevierde Amerikaanse jazzcomponist Vijay Iyer, een arties...

Oud Anders 25-02-2024

John Dowland (1563 – 1626) was een Engelse zanger, luiteni...

Oud Anders 18-02-2024

De Amerikaanse folkzangeres Sarah Jarosz heeft na haar plaat...

Oud Anders 11-02-2024

De Noor Jan Bang is hoogleraar in elektronische muziek en st...

Oud Anders 04-02-2024

John McLaughlin, Al di Meolo en Paco de Lucia, een drietal v...

Oud Anders 28-01-2024

De titel Adonai Roie is afkomstig uit psalm 23 van de bijbel...

Oud Anders 21-01-2024

Scott Dunbar is een afro-amerikaanse artiest die altijd een ...

Oud Anders 07-01-2024

De Hongaarse componist Zoltán Kodály was een vriend en med...

Oud Anders 31-12-2023

De Zumi Kai Instrumental Group uit Japan bracht in 1995 een ...

Oud Anders 24-12-2023

Oud Anders besteedt op 24 december 2023 aandacht aan de Kers...

Oud Anders 17-12-2023

Met het nummer Ankara brengen bassist Dominique Grimaldi en ...

Oud Anders 10-12-2023

Zangeres en componiste Cecilie Jørstad en jazzpianist Tord ...

Oud Anders 03-12-2023

De uit Japan afkomstige Keiko Abe, inmiddels 86 jaar, is zon...

Oud Anders 26-11-2023

De Aga Khan Master Musicians is een collectief van oosterse ...

Oud Anders 19-11-2023

Zondag 19 november 2023 presenteert Oud Anders een tweetal n...

Oud Anders 12-11-2023

Meer en meer vrouwelijke componisten uit vroeger tijden word...

Advertentie

© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo