oaoa

Nieuws


De gebroeders Blaak, een pianoduo uit Almelo

Donderdag 3 januari 2019
Mochten ze in de Randstad al denken dat de provincie weinig te melden heeft op het gebied van klassieke muziek, dan hebben ze buiten het Almelose pianoduo Martijn en Stefan Blaak gerekend. Twee broers, vier handen, en met settings die zich laten vertalen naar de eenvoudige rekensommetjes 1x4 en 2x2 – samen achter één piano, of ieder op zijn eigen instrument - hebben ze de internationale concertpodia stormerhand veroverd. De gebroeders Blaak treden overal in Europa op. Ze kunnen zelfs al bogen op transatlantische waardering, getuige hun deelname (2015) aan het gerenommeerde Green Lake Festival in Chicago.

Een blik op hun website leert dat de broers zich wat betreft hun repertoirekeuze niet beperken tot een enkele periode binnen de klassieke toonkunst. Stefan en Martijn bestrijken een groot deel van de westerse muziekgeschiedenis, of het nu om arrangementen gaat of om composities die oorspronkelijk voor quatre mains en twee piano’s geschreven werden. Zo beginnen ze bij Bach, om zich vervolgens zonder blikken of blozen een weg te banen naar de 21e eeuw. Daarbij mijden ze de moeilijkste werken niet. Bartok’s sonate voor twee piano’s en percussie vergt het een en ander van zowel de uitvoerende muzikanten als het luisterend publiek, maar de broers draaien er de kostbare handen niet voor om. Nu ja, ze zullen zich er bont en blauw op geoefend hebben, dat zeker. De ingewikkelde constructies van de Hongaar maak je je niet zomaar eigen.

Voor de uitzending van zondag doet Oud Anders een greep uit het repertoire van het pianoduo Blaak. Ook laten we hen aan het woord komen in een interview, afgenomen door AAFM medewerkster Jenny van Dorsten. Let wel, niet alles wat de broers spelen is op cd verkrijgbaar. De hieronder genoemde werken worden dan ook door andere artiesten uitgevoerd. Dat maakt niet uit; voor een indruk van waar ze concertbezoekers zoal op tracteren voldoet onze keuze uitstekend.

Jean Françaix - Quinze Portraits d'Enfants d'Auguste Renoir
Met de Fransman Jean Françaix moeten de Blaak broeders welhaast een natuurlijke verwantschap voelen. Zoals ze in het interview aangeven, zijn vader en moeder Blaak beiden muzikaal aangelegd en hebben ze hun kinderen gestimuleerd om zich al vroeg te bekwamen in de klassieke muziek. Dat was ook het geval met Françaix. Diens vader was - naast directeur van een conservatorium - een musicoloog die zelf componeerde, en zijn moeder gaf zangles. Als er bij een kind dan al sprake is van enig talent, dan kan dat in een dergelijke gezinsomgeving tot volle wasdom komen. En zo gebeurde het ook. Jean Françaix was al op tienjarige leeftijd een pianovirtuoos.
Voor zijn Quinze Portraits d'Enfants d'Auguste Renoir liet Françaix zich inspireren door een aantal kinderportretten, gemaakt door de schilder Renoir. We laten u zes delen uit dit werk voor quatre mains horen. Kijkt u voor de titels van deze juweeltjes naar de tracklist onder aan deze pagina. De uitvoerende pianisten zijn Martin Jones en Adrian Farmer.



Goachino Rossini – Petite Messe Solennelle
Rossini componeerde zijn Petite Messe Solennelle voor gravin Louise Pillet-Will, wier echtgenoot zojuist een nieuwe residentie in Parijs had gekocht. Het werk was bedoeld om de kapel die bij het gebouw hoorde in te wijden. Met het oog op de kleine ruimte besloot Rossini een niet al te grote, maar wel ongebruikelijke bezetting te hanteren: koor + solozangers, twee piano’s en een harmonium. Tja, een kerkorgel en een voltallig orkest passen nu eenmaal niet in een kapelletje of een salon.
Het werk wordt overigens vaker met één pianist uitgevoerd dan met twee. Gelukkig beschikt Oud Anders over de versie van de Belgische dirigent/pianist Jos van Immerseel, die de authentieke setting van Rossini aanhoudt. Wyneke Jordans is de tweede pianist.



NB: Als we goed geïnformeerd zijn, dan zullen Stefan en Martijn delen uit de Petite Messe Solennelle uitvoeren op zondag 10 februari vanaf 14:30 uur, samen met De Stichting kamermuziek Almelo en het Almelose koor Sursum Corda. Het concert vindt plaats in de kapel van Hof88.

Luciano Berio – Linea
Hypermodern wordt het met Linea van de Italiaanse componist Luciano Berio. Het is een stuk voor twee piano’s, vibrafoon en marimba. Bartok wist het al: op een piano kun je heerlijk drummen, zolang je de toetsen maar hard genoeg aanslaat en de klanken kort houdt. De combinatie met percussieve instrumenten als de vibrafoon en de marimba pakt dan heel goed uit. In onze (ingekorte) versie spelen de pianisten Debora Brunialti en Paola Biondi.



Germaine Tailleferre - Jeux de Plein Air: La Tirlitentaine
Zodra het om piano vierhandig of twee piano’s gaat kan geen enkel duo om het werk van Germaine Tailleferre heen. Deze Franse componiste heeft veel van haar werken voor deze settings geschreven. Tailleferre liet zich niets aan haar protesterende vader gelegen liggen en begon op twaaljarige leeftijd aan haar studie op het Conservatoire de Paris. Heimelijk, dat wel; haar vader mocht er immers niets van weten. Moeder Tailleferre smeedde een complot en zorgde ervoor dat een groepje nonnen haar dochter elke dag ongemerkt naar het conservatorium loodsten.
Jeux de Plein Air is een dartel tweeluik dat de levenslustige imborst van deze begaafde dame verraadt. La Tirlitentaine wordt hier uitgevoerd door het Clinton/Narboni piano duo.



Tot zover onze weergave van een deel van het repertoire waar de gebroeders Blaak de wereld mee verblijden. Hopelijk kunnen we naast de cd’s ‘Vesalius’ en ‘Stadium’ nog vele publicaties van hun hand tegemoet zien.

PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 6 JANUARI 2019 OP AAFM, 19.00 - 20.00 UUR

01 Uit 15 Portraits d'Enfants d'Auguste Renoir: Le Bebe a la Cuiller/Jeune Bretonne/Adolescente se Peignant/Fillette Lisant/Les Deux Soeurs/Au Jardin du Luxembourg - Jean Françaix - 5.29
- zie boven –

02 Interview Stefan en Martijn Blaak door Jenny van Dorsten - 11.29

03 Petite Messe Solennelle: Kyrie - Gioachino Rossini - 6.41
- zie boven -

04 Keep On Chooglin' - Creedence Clearwater Revival - 7.43
Swamp blues noemen ze het soort rock dat de razend populaire band Creedence Clearwater Revival maakte in de periode 1968-1972. Hen was een kort leven beschoren, maar die vier jaar waren genoeg om ze in de geschiedenis van de rockmuziek te doen voortleven

05 Le Romantique, Grande Fantaisie – Johann Kaspar Mertz - 7.07
De Hongaar Johann Kaspar Mertz was een van de betere gitaarcomponisten die er in de eerste helft van de 19e eeuw rondliepen in Europa

06 If You Don't Come Back - The Drifters - 2.37
Nooit van de Rythm & Blues/Doowop band The Drifters gehoord? Toch wel. Hun hit Under the Boardwalk kent u zeer beslist. Ze hebben echter wel meer fraaie nummers gemaakt. If You Don't Come Back is daar één van

07 Linea (fragment) - Luciano Berio - 6.05
- zie boven -

08 Every Time We Say Goodbye - Jeanne Lee & Mal Waldron - 5.10
Mal Waldron is onder andere bekend als een van de vaste begeleiders van Billie Holiday. Hier speelt hij samen met Jeanne Lee, een andere jazz zangeres van formaat. Het nummer in de titel staat op hun album After Hours

09 Jeux de Plein Air: La Tirlitentaine - Germaine Tailleferre - 1.56
- zie boven -
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Nieuws

Oud Anders 24-03-2024

Componiste Midori Takada uit Japan heeft invloeden van de In...

Oud Anders 17-03-2024

De Japanse jazz artieste Satoko Fujii wordt door recensenten...

Oud Anders 10-03-2024

The Dead Brothers is een Zwitserse band gevestigd in Genève...

Oud Anders 03-03-2024

De gevierde Amerikaanse jazzcomponist Vijay Iyer, een arties...

Oud Anders 25-02-2024

John Dowland (1563 – 1626) was een Engelse zanger, luiteni...

Oud Anders 18-02-2024

De Amerikaanse folkzangeres Sarah Jarosz heeft na haar plaat...

Oud Anders 11-02-2024

De Noor Jan Bang is hoogleraar in elektronische muziek en st...

Oud Anders 04-02-2024

John McLaughlin, Al di Meolo en Paco de Lucia, een drietal v...

Oud Anders 28-01-2024

De titel Adonai Roie is afkomstig uit psalm 23 van de bijbel...

Oud Anders 21-01-2024

Scott Dunbar is een afro-amerikaanse artiest die altijd een ...

Oud Anders 07-01-2024

De Hongaarse componist Zoltán Kodály was een vriend en med...

Oud Anders 31-12-2023

De Zumi Kai Instrumental Group uit Japan bracht in 1995 een ...

Oud Anders 24-12-2023

Oud Anders besteedt op 24 december 2023 aandacht aan de Kers...

Oud Anders 17-12-2023

Met het nummer Ankara brengen bassist Dominique Grimaldi en ...

Oud Anders 10-12-2023

Zangeres en componiste Cecilie Jørstad en jazzpianist Tord ...

Oud Anders 03-12-2023

De uit Japan afkomstige Keiko Abe, inmiddels 86 jaar, is zon...

Oud Anders 26-11-2023

De Aga Khan Master Musicians is een collectief van oosterse ...

Oud Anders 19-11-2023

Zondag 19 november 2023 presenteert Oud Anders een tweetal n...

Oud Anders 12-11-2023

Meer en meer vrouwelijke componisten uit vroeger tijden word...

Oud Anders 05-11-2023

De Franse componiste Hélène de Montgeroult leefde van 1764...

Advertentie

© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo