oaoa

Nieuws


Afscheid van een kruisspin

Donderdag 5 oktober 2017
De meesten van ons willen het niet erkennen, maar in feite zijn spinnen onze bondgenoten. Zonder hen zouden allerlei vervelende insecten in huis en tuin terrein winnen. U kunt kiezen: òf u legt zich erbij neer af en toe tegen zo’n onappetijtelijk uitziend achtpotig geval aan te lopen, òf u wordt in de maanden augustus en september opgevreten door de muggen.

Tijdens de mooie nazomerse dagen van vorige week had ik een merkwaardige confrontatie met een kruisspin. Het beestje – gezien haar dikke achterlijf overduidelijk een vrouwtje – heeft me versteld doen staan van haar ontembare bouwwoede. Ja, dat kunnen ze, deze leden van de familie der wielwebspinnen. Ze weven er lustig op los en kijken daarbij niet op een half metertje meer of minder.

In onderstaande paragrafen leest u mijn verslag over onze ontmoeting. Het is een ‘geromantiseerd’ verhaal in die zin dat ik het verhaal vertel zoals ik het zelf beleefde, en zoals ik meende dat spinnetje erover dacht. Dat ik er wat dat laatste betreft flink naast zat wordt duidelijk in het wetenschappelijk commentaar dat ik cursief onder dit artikel geplaatst heb.

Als ik ergens naar toe moet, dan verlaat ik mijn huis meestal via de achterdeur. In de schuur, eigenlijk een verlengstuk van de keuken, staat mijn fiets. Tussen de muur van deze berging en de grote struik op de grens met de buren loopt er een betegeld pad, waarover ik dan de tuin uit rijd. Zo niet op de eerste dag van mijn aanvaring met mevrouw Spin.
Want daar hing ze, ondersteboven in een groot web dat van de muur naar de struik liep. Ik kon er niet langs en zeker niet onderdoor. Er zat niets anders op: ik pakte een spade en schoof het web richting muur. Daarbij ging ik voorzichtig te werk, want zo’n beestje hoeft van mij echt niet dood. Spinnetje trippelde wat zenuwachtig rond op de muur, maar verder was alles goed.

De volgende dag echter...u raadt het al. Ze hing er weer. Binnensmonds het moeizaam lerend spinnenbrein verwensend, greep ik ten tweede male naar de schop en plantte wederom web met spin en al op de muur. En weer overleefde ze mijn aanslag.

Op de derde dag was ik in gedachten verzonken en had even geen aandacht voor de buitenwereld. Het kwam niet in me op dat de dame me nogmaals de weg zou versperren. En dus liep ik nietsvermoedend dwars door een nieuw web heen. Haren, gezicht, jas en fiets, alles zat onder de kleverige draden. Spin zelf was in geen velden of wegen te bekennen.

Natuurlijk was ik er de dag daarna wel op bedacht. Dat was maar goed ook, want mevrouw had het niet op zich laten zitten. Web nummer vier hing daar uitdagend in het zonlicht te pronken. De spade lag me zwaar in de hand bij dit voorlaatste sloopwerk; zou ze zo langzamerhand niet uitgeput raken? Arm dier. Gelukkig slaagde ik er ook ditmaal in om haar te sparen en rende ze na haar zoveelste gedwongen verhuizing onbeschadigd over de muur.

Haar antwoord op mijn aanhoudende vernielzucht kwam op dag vijf. Op dezelfde plek ontwaarde ik een magnifiek web. Met een omtrek van minstens een meter was het groter en sterker dan ooit. Probeerde ze soms in een laatste poging haar Nemesis te overmeesteren? Nemesis pakte maar weer de schop.
Dit keer ging het helaas mis met mijn ingreep. Spinnetje verloor het evenwicht en plofte hard op de grijze bak bij de muur. Ze bleef er zwaargewond zitten. Terug van de winkel zag ik haar niet meer. De volgende dag trof ik haar echter dood aan op het deksel van de andere vuilnisbak.

Ai. Dit had ik niet gewild. Wat had ik een spijt. Bij wijze van afscheid – ik was aan het beestje gehecht geraakt - heb ik voor zondagavond een bijzondere uitzending Oud Anders in elkaar gezet: acht van de dertien nummers gaan over spinnen. Het was niet eens moeilijk om dat bij elkaar te zoeken; de arachniden vormen blijkbaar een bron van inspiratie voor muziekartiesten van alle genres. Er was volop keuze in mijn verzameling.

De kruisspin volgens de wetenschap
De spin in mijn verhaal is niet van uitputting en frustratie gestorven. Of ik het web nu wel of niet verwijderd zou hebben, een kruisspin maakt vrijwel iedere dag een nieuw web, doorgaans op dezelfde plek. Daarbij eet ze het oude bouwsel met vangst en al op. Het beest doet dat alles in een minuutje of twintig. Fluitje van een cent dus. En over haar dood: die was sowieso aanstaande. Een kruisspin sterft vrij kort nadat ze haar eitjes heeft afgezet. Te zien aan de restanten van haar vijfde web had ze dat zojuist gedaan. Met andere woorden, ik hoef me niet heel schuldig te voelen. Echt niet? Nee...maar toch...


Spider and I sit watching the sky/On a world without sound/We knit a web to catch one tiny fly/For our world without sound/We sleep in the mornings/We dream of a ship that sails away/A thousand miles away.

PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 10 OKTOBER 2017 OP AAFM, 22.00 - 23.00 UUR

01 Spiders for Harp Op. 48: the Dancing White Lady & The Red-Backed Spider - Paul Patterson - 4.34
Harpiste Lavinia Meijer vertolkt twee delen uit Spiders for Harp van de Britse componist Paul Patterson

02 The Spider And The Fly - Rolling Stones - 3.41
Knap bluesnummer van de Rolling Stones. U hoort de originele versie uit 1965, van het album Out of Our Heads

03 Spider - Herbie Hancock - 7.20
Ook keyboard wizard Herbie Hancock heeft het zijne te zeggen over spinnen. Spider staat op zijn album Secrets

04 Fool's Song of the Spider op.27 - Jean Sibelius - 3.39
De Finse componist Jean Sibelius zette een toneelstuk van een vriend van hem op muziek. Het ging over de liefde van de Scandinavische Renaissance koning Kristian II, die een relatie onderhield met het Nederlandse meisje Dyvecke (oftewel Duifje). Dat bleef hij doen, zelfs toen hij getrouwd was. Als u wilt weten wat het Spinnenlied van de Hofnar nou precies voor functie heeft in Sibelius’ toonzetting, dan moet u het volledige libretto bestuderen. Hoe dan ook, het gaat hier over een kruisspin. U hoort mezzo sopraan Monica Groop en pianist Love Derwinger

05 Black Widow Spider - Big Bill Broonzy - 2.55
Bij de blues kun je terecht voor alles wat los en vast zit. Er wordt in dat genre dus ook over spinnen gezongen. Het woord is aan Big Bill Broonzy met Black Widow Spider. U weet wel, de uiterst giftige zwarte weduwe

06 Sunken Anchor - Yair Elazar Glotman - 5.15
De in Berlijn woonachtige Glotman is het soort componist dat we Sound Artist noemen; hij creëert dus ambient-achtige texturen

07 Das Fragment an sich, NWV 35 - Friedrich Nietzsche - 4.51
De roemruchte filosoof Nietzsche was ook een niet onverdienstelijk componist. Jeroen van Veen vertolkt een van zijn stukken voor piano

08 The Spider Holds A Silver Ball - Josephine Foster - 2.44
Dit nummer is van die geheimzinnige folkzangeres met de merkwaardige stem Josephine Foster. Het staat op haar album Graphic As A Star

09 Spider And I - Brian Eno - 4.10
Het mooiste lied over een spin ooit geschreven? Oordeelt u zelf – ook aan de hand van de videoclip hierboven

10 Enta Maatramuna - Sudha Raghnunathan - 5.04
Sudha Raghnunathan is een Karnatische zangeres. Uit het zuiden van India dus

11 Piano Sonata in C sharp minor Kk247 - Domenico Scarlatti - 5.28
De Franse pianist Anne Queffelec weet wel raad met pianosonates van Domenica Scarlatti

12 Undecided - Anita O'Day - 4.17
Cool nummer van een van mijn favoriete jazz zangeressen

13 Crawlin' Black Spider - John Lee Hooker - 2.45
Als je de tekst van dit nummer bestudeert, dan blijkt al gauw dat John Lee Hooker niets weet van spinnen. Gelukkig kan hij er nog altijd overtuigend over zingen
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Nieuws

Oud Anders 28-04-2024

We hebben de Finse accordeoniste Teija Niku al eens eerder g...

Oud Anders 21-04-2024

Zondagavond 21 april ’24 presenteert Oud Anders 'Korè' va...

Oud Anders 14-04-2024

Sommige nummers van David Bowie’s legendarische plaat Low ...

Oud Anders 07-04-2024

Beyoncé, een van de grote supersterren in de Amerikaanse mu...

Oud Anders 31-03-2024

Oud Anders staat op zondag 31-03-’24 in het teken van het ...

Oud Anders 24-03-2024

Componiste Midori Takada uit Japan heeft invloeden van de In...

Oud Anders 17-03-2024

De Japanse jazz artieste Satoko Fujii wordt door recensenten...

Oud Anders 10-03-2024

The Dead Brothers is een Zwitserse band gevestigd in Genève...

Oud Anders 03-03-2024

De gevierde Amerikaanse jazzcomponist Vijay Iyer, een arties...

Oud Anders 25-02-2024

John Dowland (1563 – 1626) was een Engelse zanger, luiteni...

Oud Anders 18-02-2024

De Amerikaanse folkzangeres Sarah Jarosz heeft na haar plaat...

Oud Anders 11-02-2024

De Noor Jan Bang is hoogleraar in elektronische muziek en st...

Oud Anders 04-02-2024

John McLaughlin, Al di Meolo en Paco de Lucia, een drietal v...

Oud Anders 28-01-2024

De titel Adonai Roie is afkomstig uit psalm 23 van de bijbel...

Oud Anders 21-01-2024

Scott Dunbar is een afro-amerikaanse artiest die altijd een ...

Oud Anders 07-01-2024

De Hongaarse componist Zoltán Kodály was een vriend en med...

Oud Anders 31-12-2023

De Zumi Kai Instrumental Group uit Japan bracht in 1995 een ...

Oud Anders 24-12-2023

Oud Anders besteedt op 24 december 2023 aandacht aan de Kers...

Oud Anders 17-12-2023

Met het nummer Ankara brengen bassist Dominique Grimaldi en ...

Oud Anders 10-12-2023

Zangeres en componiste Cecilie Jørstad en jazzpianist Tord ...

Advertentie

© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo