Donderdag 27 juli 2017
Noorwegen en Denemarken zijn door de Oranje vrouwen opzij gezet. Hopelijk voegt het team nog een derde ploeg aan dat rijtje verslagen Vikingen toe en delft ook Zweden dinsdag het onderspit.We zijn op stoom! Weliswaar blijft het spektakel uit, maar het blijft heel leuk om naar te kijken. Deze notie wordt bevestigd door de kijkcijfers; die gaan inmiddels de twee miljoen ruimschoots voorbij.
Om een of andere reden moest ik tijdens de wedstrijd Nederland - België opeens terugdenken aan een partijtje voetbal dat vrienden uit mijn straat en ik ooit speelden tegen een stel Molukse jongeren. Een ongelijke strijd, want zij waren gemiddeld drie of vier jaar ouder dan wij. Zelf was ik elf en zat in de laatste klas van het basisonderwijs.
Affijn, de goals vlogen ons om de oren, de een nog fraaier dan de andere. We hadden geen schijn van kans. De Molukkers haalden trucs uit met de bal die je eigenlijk nooit ziet op het voetbalveld; ze hoorden veeleer thuis in het Chinese staatscircus.
Zo ook die ene, onwaarschijnlijke goal die in mijn geheugen gegrift staat als de mooiste aller tijden; eentje die in de professionele voetbaltempels van deze wereld nog nooit vertoond is, en die geen van de groten ooit gemaakt heeft, althans niet op die berekende manier. Lees en huiver:
Er werd vanuit de corner een voorzet gegeven. Een van de Molukkers - een lange, slungelige knaap van een jaar of zestien - stormde naar voren, strekte zo’n zes meter voor het doel zijn armen uit en ging als een Olympisch turner soepel over tot handstand. Hij hupte nog wat na op zijn handen om de juiste positie in te nemen ten aanzien van de bal die hoog in de lucht kwam aanzeilen, en .... tikte hem er vervolgens met zijn hakken in. Hard, onhoudbaar en loepzuiver in de rechterbenedenhoek.
WAT?!! Jazeker, zo gebeurde het. Ik herhaal het nog maar eens voor hen die het niet geloven: hij stond op zijn handen en tikte de bal er met zijn hakken in. Het was geen geluk, en evenmin een ingeving van het moment zoals dat het geval was bij Rafael van der Vaart in de Klassieker Ajax-Feijenoord 2015. Deze Molukse knaap wist precies wat hij deed. Tja, wat moet je na zoiets nog als tegenstander? We verloren met 30-0 of daaromtrent.
De herinnering aan deze pijnlijke nederlaag van 49 jaar geleden krijg ik op het ogenblik niet meer uit mijn hoofd. Ook al niet omdat ik nog heel goed weet dat de balacrobaten van toen ons de afgang flink inpeperden. Hoonlachend pareerden ze elke poging van ons om nog wat terug te doen. That’s not cricket, Sir.
Dit trauma dient verdreven te worden met goede muziek. Zie daarvoor de tracklist onder aan deze pagina.
PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 30 JULI 2017 OP AAFM, 22.00 - 23.00 UUR
01 Flute Partita in A Minor, BWV 1013 I. Allemande - J.S. Bach (uitv. Wilbert Hazelzet) - 4.26
Ook voor de blokfluit heeft J.S. Bach gedenkwaardige muziek geschreven. Blokfluitspeler Wilbert Hazelzet behandelt de Partita voor fluit in A Minor met de nodige eerbied
02 Leuelan - Susanna Dill & Gilbert Paeffgen - 4.39
Een dulcimer en een accordion lever teen verrassend mooie combinatie op. Susanna Dill (accordeon) en Gilbert Paeffgen (dulcimer) brengen een traditionele folksong
03 Mariam Matrem Virgenem - New London Consort - 4.45
Een van de fraaiste songs uit het Llibre Vermell, het ‘Rode Boek’ van de Maria verering te Montserrat
04 Kyoto Bells - Wilfried Jentzsch - 9.26
Klokken en elektronica staan garant voor een bijzonder resultaat
05 One Tree Hill for recorder & electronics - Genevieve Lacey - 3.37
Blokfluitvirtuose Genevieve Lacey heeft met Pleasure Garden een bijzonder geluidproject afgeleverd. De tuin van het 19e eeuwse Australische landgoed Vaucluse House (zie foto boven) herbergt meer dan 30 speakers, die reageren op de mensen die er langs lopen. Voor de muziek gebruikte Lacey veel van onze eigen blokfluitcomponist Jacob van Eyck, als ook elektroakoestische middelen.
06 Crossing - Midori Takada - 9.02
Midori Takada staat op gelijke hoogte met minimalisten als Steve Reich en Terry Riley. We horen koeienbellen en een marimba
07 Verbum Bonum et Suave - New London Consort - 3.41
Volgens de legendes waren pelgrims die naar Santiago afreisden over het algemeen vrolijke muzikanten. Uit een van de middeleeuwse manuscripten waarin hun creaties zijn vastgelegd hoort u het Verbum Bonum et Suave
08 Movement I - Tyshawn Sorey - 3.11
Modern klassiek? Jazz? Het is allebei. Sessiemuzikant Tyshawn Sorey spelt hier een opmerkelijk stuk voor piano
09 Shake Me In Your Arms - Taj Mahal & Keb' Mo' – 5.58
Twee oudgedienden van de niet-al-te-antieke blues bundelden de krachten en brachten een album uit, getiteld TajMo. Daarvan het nummer Shake Me In Your Arms
10 II Qui Passe: For My Ladye Nevell - William Byrd (uitv. Christopher Hogwood) - 3.11
Wat de relatie tussen Tudor componist William Byrd en de adelijke Lady Neville precies was staat niet vast. We weten alleen dat hij een reeks composities aan haar gewijd heeft die gezien worden als een van de belangrijkste manuscripten voor klavecimbel muziek uit de Renaissance
11 The Envious Moon - John Zorn - 5.24
Onze huiscomponist John Zorn kan bloedstollend mooie creaties maken als hij wil. Gitaristen Gyan Riley en Julian Lage spelen The Envious Moon van zijn album Midsummer Moons (2017)