Donderdag 18 augustus 2016
De sluitingsceremonie van de Olympische Spelen vindt plaats op zondag 21 augustus vanaf 23.00 uur. We maken alvast de balans op van deze editie: het is uiteindelijk toch nog redelijk goed gekomen met de Nederlandse afvaardiging. Inderdaad, er waren wat tegenvallers. Op de kanonnen van het open water na zwommen we niet geweldig, en iedereen die – net zoals ik - dacht dat Dafne Schippers haar deelname aan het evenement met goud beladen zou afsluiten had buiten een liesblessure en Elaine Thompson gerekend. Zelf begon ik angstige voorgevoelens te krijgen toen ik de Jamaicaanse in de series en halve finales van beide sprintnummers zag lopen. Ze rende al even soepel als haar landgenoot Usain Bolt bij de mannen en was overduidelijk in de vorm van haar leven.Over het fenomeen Dorian van Rijsselberghe blijf ik me verbazen. Alweer goud. Hoe zit dat eigenlijk met die zeilers? Ze lijken aan te voelen hoe een wolkje drie kilometer verderop van invloed zal zijn op de golfslag drie meter rechtsboven van hun plank. Deze sporters beschikken blijkbaar over een ingebouwde barometer die hen nauwkeurig vertelt waar en wanneer ze hun strategie moeten aanpassen. Een intern navigatiesysteem als extra zintuig; wetenschappers beweren wel dat de prehistorische mens met iets dergelijks was uitgerust toen hij de wereld koloniseerde en daarbij delen van de oceaan overstak. Sindsdien is de gave verloren gegaan. Alleen topzeilers hebben nog ergens in hun brein een lobje zitten dat hen in staat stelt de omstandigheden op het water even gemakkelijk te lezen als een aap-noot-mies poster.
De effecten van de halve finale vrouwenhockey tegen Duitsland moet overigens tot in de ziekenhuizen hier te lande voelbaar geweest zijn. Een hartpatiënt had geen slechter moment kunnen uitkiezen om zijn TV aan te zetten dan tijdens de shoot-outs van deze match. Tot drie keer toe meende ik zeker te weten dat we er nu toch echt uit lagen, maar de dames hebben het gered. Donderdagavond kunnen ze hun titel hopelijk voor de derde achtereenvolgende keer in de wacht slepen.
Wat de sluitingsceremonie betreft, die komt op een prima tijd. Daarvóór kunt u nog naar Oud Anders luisteren.
PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 21 AUGUSTUS 2016 OP AAFM, 22.00 - 23.00 uur
01. Whiskey, Mystics And Men - The Doors - 2.22
Dit weinig gedraaide nummer van The Doors is te vinden op het album The Soft Parade. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden gaat de song niet over sterke drank, maar over nieuwe antwoorden op de grote levensvragen. Ook al zou een cynicus kunnen stellen dat Jim Morrisson in principe altijd over whiskey zong, gezien het feit dat hij er dagelijks onwaarschijnlijke hoeveelheden van consumeerde.
02. Rumba Improvisada - Paco de Lucia - 4.07
De laatste tijd hebben we al heel wat van de meestergitarist uit Algeciraz laten horen. Dit keer een voorbeeld van zogeheten ‘weergekeerde’ muziek: qua ontwikkeling legde de rumba namelijk de route Afrika – Spanje – Cuba – (en terug naar) Spanje af.
03. Oligosono II - Elliott Sharp - 8.52
Sharp staat voornamelijk bekend als experimenteel gitarist, maar heeft voor allerlei instrumenten gecomponeerd. Hier speelt de pianiste Jenny Lin een van zijn stukken voor piano solo. Ongewoon blijft het, want Sharp is niet voor niets al tientallen jaren lang een van de meest vooraanstaande muzikanten van de avant-garde.
04. Parasite - Nick Drake - 3.35
De bedeesde, lieve stem van Nick Drake wordt door elke nieuwe generatie herontdekt. Dat begon toen een slimme art director zijn nummer Pink Moon voor een autoreclame gebruikte, en de telefoon van de fabrikant vervolgens maandenlang roodgloeiend stond: wie toch die bijzondere zanger was? Drake heeft zijn overweldigende succes niet mee mogen maken. Hij behoort tot de roemruchte club van 27; popmuzikanten die op die leeftijd overleden.
05. Missa Gaudeamus: Responsorium Angelus Domini & Agnus Dei - Josquin Desprez - 9.37
Josquin, oftewel Joske, was een belangrijk vernieuwer van de polyfonie. Deze franstalige Vlaming wordt daarom tot de belangrijkste componisten van de Renaissance gerekend. U hoort het Belgische ensemble Psallentes.
06. Voices in the Dark II (Chill Mix, Peter Kuhlmann) - Klaus Schulze - 8.30
Misschien is dit wel een van de fraaiste populair elektronische nummers ooit. Pete Namlook (eigenlijk Peter Kuhlmann) doet het zijne met het oorspronkelijk door Klaus Schulze gecomponeerde ‘Voices in the Dark’ en overtreft hier wellicht de meester.
07. Signals to the Aesir Gods - Ensemble Mare Balticum - 5.16
Een uitstapje naar vroeger tijden. U hoort de muziek van de Noormannen die in de middeleeuwen het vasteland van Europa onveilig maakten. U hoort de lur, een soort hoorn of trompet met een angstaanjagende klank.
08. Manzil-e-Sufi - Sanam Marvi - 5.52
De zangliederen van de Sufi’s, de mystieke tak van de Islam, worden gekenmerkt door een enorme, energievretende expressiviteit. De bedoeling is om zowel de zanger als het publiek in vervoering te brengen. De tomeloze inzet van Sanam Marvi uit Pakistan staat daar garant voor. Ze wordt gezien als een van de beste Sufi zangeressen van het moment. Na een zo’n nummer moet ze haast even uitgeput zijn als de sprinters van een Olympische finale, want ze geeft werkelijk alles. En mooi dat het is!
09. Memories of You - Art Tatum - 5.01
De Russische pianovirtuoos Rachmaninov trad regelmatig op in de Verenigde Staten. Toen hij tijdens een evenement Art Tatum ontmoette, wimpelde hij het verzoek van omstanders af om een wedstrijdje met deze onnavolgbare jazzpianist aan te gaan. De bescheiden Rus stelde dat Tatum technisch gezien meer kon dan hij. Hoe goed de bijna blinde Tatum was, hoort u in ‘Memories of You’.