Donderdag 28 juli 2016
Voorlopig lijkt het erop dat deze zomer er iets beter uitziet dan die van vorig jaar, maar toch vragen we ons af waar toch al dat onweer vandaan komt? Er gaan geen twee dagen voorbij of we horen het wel ergens rommelen. ‘Dat was vroeger nooit zo’, zeggen we met grote stelligheid. Twee of drie keer een donderklap in een lange, hete zomer, zo herinneren de ouderen onder ons zich de jaren van hun jeugd. Wellicht heeft de natuur zoal haar eigen methoden om de door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde tegen te gaan, of ze is volledig van slag en maakt er een potje van.Oud Anders maakt er al jaren een potje van door muziek van alle windstreken, stijlen en tijdvakken naast elkaar te zetten. En dat doen we met groot plezier; er is immers zoveel moois om van te genieten. Nu ja, ‘mooi’ is een betrekkelijk begrip. Zo hier en daar is de term ‘verbijsterend’ beter op zijn plaats.
PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 31 JULI 2016 OP AAFM, 22.00 - 23.00 UUR
01. Sad Cinderella - Townes Van Zandt - 4.14
Country- en folkzanger Townes van Zandt kreeg tijdens zijn leven weinig erkenning bij het grote publiek. Desondanks was hij bij vakbroeders zeer geliefd. De vele covers die er van zijn nummers gemaakt werden mogen daarvan getuigen. Van Zandt leed aan een drugs- en alcoholverslaving en had een bipolaire stoornis. Met het nummer ‘Sad Cinderella’ beschreef de zanger wellicht zijn eigen omstandigheden.
02. Strijkkwartet No. 1 Op.2-I: Allegro - Reinhold Glière - 7.32
Als typische exponent van het Sovjet regime wordt de Russische componist Reinhold Glière tegenwoordig minder gewaardeerd dan Shostakovich en Prokofiev, die het waagden om modernere geluiden te laten horen dan het Russische ministerie van cultuur toestond. Dat neemt niet weg dat Glière een reeks fraaie, zij het conventionele werken op zijn naam heeft staan. Zijn eerste strijkkwartet ligt lekker in het gehoor.
03. An Outline of Faraway Ruins - Salar Aghili - 4.22
Salar Aghili is een zanger van de klassieke als wel de traditionele volksmuziek van zijn land. Muziek verbroedert: de man heeft samengewerkt met ensembles uit de hele wereld, en vormt als zodanig een brug naar het door de Iraanse geestelijkheid zo verfoeide westen. Met ‘An Outline of Faraway Ruins’ hebben we eigenlijk een verkeerde keuze gemaakt; we horen hem hier namelijk niet zingen. Het is een instrumentaal intermezzo op zijn album ‘Leader of the Love Caravan’. Een heel leuk stukje muziek, daar niet van.
04. Zäuerli Sung in the Inn - anoniem - 3.49
Als u jodelen alleen maar van de antieke Tiroler softporno films en de Heimat hits kent, dan moet u hier eens naar luisteren. Fabelachtig wat ze daar in de Alpen met hun kelen kunnen doen. In Zwitserland noemen ze een jodelnummer een Zäuerli.
05. Les Vers Luisants (glimwormen) - Lionel Marchetti/Jérôme Noetinger/ Michel Chion - 12.46
Muziek wordt gedemonteerd en verkeerd om weer in elkaar gezet in dit staaltje knip- en plakwerk van elektroakoestische componisten Marchetti, Noetinger en Chion. Niet bepaald om op te dansen, maar een oefening voor de oren: welke geluiden kunt u identificeren?
06. Back Home Again In Indiana - Les Paul - 3.28
Behalve over bovengemiddelde gaven als gitarist beschikte Les Paul ook over een groot inzicht op het gebied van elektronica. Dat laatste gebruikte hij om een aantal vernieuwingen aan de elektrische gitaar toe te voegen die sindsdien gemeengoed zijn onder muzikanten. Wist u dat hij o.a. de uitvinder was van het wah-wah pedaal? In ‘Back home Again in Indiana’ hoort u de meester zelf.
07. Prophetiae Sibyllarum: Prologue/Sibylla Persica, Virgine Matre/Sibylla Lybica, Ecce Dies Venient - Lassus - 6.25
Aan de Sibyllen, de geheimzinnige zieneressen uit de antieke oudheid, zullen we nog eens een aparte uitzending wijden. Vooral ook omdat ze zo vaak het onderwerp zijn van christelijk religieuze muziek. In de middeleeuwen geloofde men dat deze vrouwen profeten waren die op hun eigen cryptische manier de wil van God openbaarden nog voordat Europa gekerstend was. Heidenen, heksen of heiligen? Wie zal het zeggen. Hier hoort u drie delen uit de Prophetiae Sibyllarum van polyfonist Lassus.
08. Zweites Buch: Sprechende Hand - Andreas F. Raseghi - 9.25
Intens meditatieve muziek voor piano solo, waarin de invloed van Morton Feldman duidelijk te horen is. Raseghi heeft dan ook onder Feldman gestudeerd.
09. Kokkevisa - Eplemöya Songlag - 4.24
Noorse traditionele volkszang en door jazz geïnspireerde vocalen. Een originele melange van het a capella trio Eplemöya Songlag.