oaoa

Nieuws


Podiumbeestje Lucie Horsch

Donderdag 20 oktober 2016
Het kan niet anders of Vivaldi kijkt vanuit vanuit de hemel met welgevallen neer op de verrichtingen van blokfluitspeelster Lucie Horsch. Niet alleen omdat de Amsterdamse zojuist een cd heeft uitgebracht waarop ze een aantal van zijn concerten vertolkt, maar ook omdat ze tot de categorie muzikanten behoort waar hij tijdens zijn leven veel mee werkte: jong, vrouwelijk en getalenteerd.

De componist toverde de weesjes van het Venetiaanse Conservatorio dell'Ospedale della Pietà om tot virtuoze zangeressen en instrumentalisten. Dit internaat had al een goede reputatie als muziekpedagogisch instituut, maar het vergaarde pas internationale roem toen Vivaldi er aantrad als muziekleraar. Zijn succes zal voornamelijk te danken zijn geweest aan het feit dat hij de meisjes zijn eigen composities als lesmateriaal meegaf. En daarover zullen zijn leerlingen beslist dolenthousiast geweest zijn; in het Europa van zijn tijd rockte er immers niemand harder dan Vivaldi. Zo’n flitsend modern stuk van de maestro wil je als idolate puber wel leren spelen.

Zo ook Lucie Horsch. In het boekje behorende bij haar cd geeft ze aan dat ze een speciale affiniteit heeft met de flamboyante Italiaan. Niet verwonderlijk, want flamboyant is ze zelf ook. Let u in de videoclips hieronder maar eens op haar felle bewegingen. Het temperament spat ervan af. Haar hele lijf danst mee met de noten die ze de een na de ander trefzeker plaatst.

Zo jong, en dan al zo virtuoos. Hoe doet ze dat? Lucie Horsch zit op het gymnasium, een opleiding die een leerling niet veel tijd gunt om zich met andere zaken dan school bezig te houden. En toch weet ze blijkbaar met de tijd te woekeren. Naast het gymnasium volgt ze namelijk al vanaf haar twaalfde blokfluit- en pianolessen aan het conservatorium. Daar komt dan nog zangles bij. Alles bij elkaar een moordend weekschema, waarvan je je afvraagt hoe iemand dat volhoudt. Laten we er maar vanuit gaan dat een jongere in een enkel uur meer aan kan dan een volwassene in een halve dag, op voorwaarde dat hij of zij over een grote motivatie beschikt. En die heeft ze volop. Kijkt u daarvoor nogmaals naar de clips hieronder, en dan vooral naar die van de 9-jarige Lucie tijdens het Prinsengrachtconcert in 2011. Daar staat een podiumpersoonlijkheid in de dop, die er lol in heeft om haar toehoorders op te zwepen. En zo te zien kan ze dat even goed als een rockster. De hele tent swingt in een mum van tijd mee.

Lucie Horsch kreeg van haar ouders zowel de goede genen als de juiste omgeving mee. Beiden zijn klassiek getrainde cellisten; in huize Horsch klinkt er van vroeg tot laat muziek. Waarom ze voor de blokfluit koos, dat onding dat elk kind vroeg of laat in de hoek laat liggen? We houden het erop dat hier de eigenzinnigheid van een toekomstige, grote performer een rol speelt. Vooralsnog heeft het er alle schijn van dat ze dat gaat worden.

Oud Anders draait zondag een drietal nummers van de cd ‘Amsterdam Vivaldi Players & Lucie Horsch – Recorder Concertos’. Of het ensemble al langer bestond, of dat het speciaal samengesteld werd ter gelegenheid van Lucie’s debuut weten we niet, maar een compliment is op zijn plaats. De groep speelt Vivaldi zoals hij gespeeld moet worden: uitbundig, levenslustig en meeslepend. Lucie voegt er dan het hare aan toe.

We zijn benieuwd welke kant Lucie op zal gaan. Worden het uitsluitend werken uit de Barok, Klassiek en Romantiek, of ontwikkelt ze zich tot een vertolkster van hedendaagse muziek? In een interview vertelt het Amsterdamse talent dat ze zich interesseert voor alle muzikale tijdvakken en genres. Alles is dus mogelijk. We wachten vol ongeduld haar volgende album af.





PLAYLIST OUD ANDERS, ZONDAG 23 OKTOBER 2016 OP AAFM, 22.00 - 23.00 UUR

01. Antonio Vivaldi - Flautino Concerto in G: Allegro - Lucie Horsch - 3.47
- zie boven -

02. Yoko Ono & IMA - Ask the Dragon - 4.12
De vrouw van John Lennon is eigenlijk meer een stemkunstenares dan rockzangeres. U hoort haar hier in samenwerking met de band IMA, waarvan haar zoon Sean Lennon deel uitmaakte

03. Uncut Emeralds - Vijay Iyer & Wadada Leo Smith - 7.43
Pianist Vijay Iyer wordt wereldwijd gewaardeerd als een van de grootste vernieuwers van de hedendaagse jazz. Hier een duet met avant-garde trompettist Wadada Leo Smith

04. Antonio Vivaldi - Concerto in C minor Rv 441: Allegro - Lucie Horsch - 3.37
- zie boven -

05. Raga Des - Ustad Vilayat Kahn - 3.11
Ustad Vilayat Khan werd als sitar speler door velen zelfs hoger aangeslagen dan Ravi Shankar. We draaien een oude opname van hem, getiteld Raga Des; het verscheen in 1955

06. Piano Concerto no. 9: Rondeau - Mozart - 9.51
Met een pianoconcert van Mozart gespeeld door Clara Haskill slaan we twee vliegen in een klap, want zowel het Weense wonderkind uit de 18e eeuw als de in Boekarest geboren pianiste hebben een grote naam in de muziek. Haskil wordt door de experts aangewezen als de beste Mozart vertolker ooit

07. Rings of Saturn - Nick Cave & The Bad Seeds - 3.28
Een nummer van Nick Cave’s nieuwe album ‘Skeleton Tree’. De opnames voor deze CD waren al zo’n beetje klaar toen zijn zoon onder invloed van LSD van een klif afviel. Cave heeft toen de lyrics van een aantal nummers aangepast om zijn rouw te kunnen verwerken

08. Black Orpheus - Masabumi Kikuchi - 8.17
De Japanner Masabumi Kikuchi is van alle markten thuis en speelt even gemakkelijk jazz als klassiek. U hoort het fraaie, impressionistische Black Orpheus van zijn gelijknamige solo album uit 2012.

09. Cosmic Debris - Frank Zappa - 4.21
Een alternatieve take van een nummer van Apostrophe (1974), een van Zappa’s populairste albums. Het is te vinden op de posthume uitgave The Crux of the Biscuit (2016)

10. Antonio Vivaldi - Vedro con Mio Diletto - Lucie Horsch - 5.30
- zie boven -
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Nieuws

Oud Anders 21-04-2024

Zondagavond 21 april ’24 presenteert Oud Anders 'Korè' va...

Oud Anders 14-04-2024

Sommige nummers van David Bowie’s legendarische plaat Low ...

Oud Anders 07-04-2024

Beyoncé, een van de grote supersterren in de Amerikaanse mu...

Oud Anders 31-03-2024

Oud Anders staat op zondag 31-03-’24 in het teken van het ...

Oud Anders 24-03-2024

Componiste Midori Takada uit Japan heeft invloeden van de In...

Oud Anders 17-03-2024

De Japanse jazz artieste Satoko Fujii wordt door recensenten...

Oud Anders 10-03-2024

The Dead Brothers is een Zwitserse band gevestigd in Genève...

Oud Anders 03-03-2024

De gevierde Amerikaanse jazzcomponist Vijay Iyer, een arties...

Oud Anders 25-02-2024

John Dowland (1563 – 1626) was een Engelse zanger, luiteni...

Oud Anders 18-02-2024

De Amerikaanse folkzangeres Sarah Jarosz heeft na haar plaat...

Oud Anders 11-02-2024

De Noor Jan Bang is hoogleraar in elektronische muziek en st...

Oud Anders 04-02-2024

John McLaughlin, Al di Meolo en Paco de Lucia, een drietal v...

Oud Anders 28-01-2024

De titel Adonai Roie is afkomstig uit psalm 23 van de bijbel...

Oud Anders 21-01-2024

Scott Dunbar is een afro-amerikaanse artiest die altijd een ...

Oud Anders 07-01-2024

De Hongaarse componist Zoltán Kodály was een vriend en med...

Oud Anders 31-12-2023

De Zumi Kai Instrumental Group uit Japan bracht in 1995 een ...

Oud Anders 24-12-2023

Oud Anders besteedt op 24 december 2023 aandacht aan de Kers...

Oud Anders 17-12-2023

Met het nummer Ankara brengen bassist Dominique Grimaldi en ...

Oud Anders 10-12-2023

Zangeres en componiste Cecilie Jørstad en jazzpianist Tord ...

Oud Anders 03-12-2023

De uit Japan afkomstige Keiko Abe, inmiddels 86 jaar, is zon...

Advertentie

© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo